18 Οκτ 2020

πώς μια γυναίκα κρατάει έναν άντρα

 

Η κυρία Ερμιόνη, Ερη για τον κύκλο της στα Β.Π., έμαθε ότι ο (υψηλά ιστάμενος) σύζυγος την απατά με την (ωραιοτάτη) σύζυγο του γερμανού πρέσβη και έλαβε τα μέτρα της. Την ημέρα της δεξίωσης στην εν λόγω πρεσβεία, όπου ήταν επίτιμος καλεσμένος ο σύζυγος, έχωσε όλα τα πουκάμισα μαζί με τις γραβάτες του λατρευτού της στο πλυντήριο και βούλιαξε όλα του τα κοστούμια στο ζεματιστό νερό της μπανιέρας. 
 
Οταν ο σύζυξ σηκώθηκε από τη μεσημεριανή του σιέστα (είχε ξαπλώσει ολίγον τι για να φρεσκάρει το δέρμα του προσώπου) άνοιξε τα ντουλάπια του ντρέσσινγκ-ρουμ για να διαλέξει τα κατάλληλα ρούχα, αλλά τα βρήκε άδεια. Αφαντα τα κοστούμια, άφαντες οι γραβάτες, άφαντα τα ωραία του πουκάμισα. Η πρώτη του σκέψη ήταν ότι μάλλον θα είχαν έρθει τα κοστούμια απο το καθαριστήριο και δεν θα πρόλαβε η αγαπημένη του συμβία να τα τακτοποιήσει. 
 
Τα πουκάμισα υπέθεσε ότι θα βρίσκονταν στο σιδερωτήριο και εζήτησε από την υπηρεσία να του φέρει δυο τρία να διαλέξει. Για τις γραβάτες δεν εύρισκε εξήγηση. 
 
"Πού είναι τα ρούχα μου;" ρώτησε την κοπέλα, που δήλωσε πανικόβλητη ότι δεν εγνώριζε τίποτε απολύτως. "Πού είναι η κυρία σου;" ξαναρώτησε λαβαίνοντας την απάντηση "είπε ότι πηγαίνει στους γονείς της, κύριε". Ο υψηλά ιστάμενος κύριος μπήκε στο λουτρό και, αντικρύζοντας τη μπανιερα, κόντεψε να πάθει αποπληξία. 
 
Ακουσε τον γνώριμο θόρυβο από το δωματιάκι του πλυντηρίου, άνοιξε την πόρτα και είδε να στροβιλίζεται μέσα στο χρήσιμο αυτό μηχάνημα ένα πολύχρωμο σμήνος ρούχων. "Αποκλείεται να είναι αυτά τα πουκάμισά μου" σκέφτηκε και, αφού σταμάτησε την πλύση, άνοιξε το πλυντήριο ανακαλύπτοντας ότι, όντως, αυτά ήταν τα πουκάμισά του που είχαν μπερδευτεί με τις γραβάτες. 
 
Μια περιουσία ρούχα κατεστραμένη, δηλαδή. Βγήκε με τα σώβρακα στο καθιστικό, αγνοώντας τα μάτια της καμαριέρας, της μαγείρισας και του σωφέρ που τον κοίταζαν σαν εξωγήινο. Τηλεφώνησε στα πεθερικά του "α, εσύ είσαι αγάπη μου; τα ρούχα σου τα βρήκες;" άκουσε τη φωνή της γυναίκας του να τον ρωτά και "ναι, μωράκι μου, τα βρήκα" της απάντησε. Εκτοτε, το ζεύγος ζει μέλι-γάλα, κάτι σαν μήνα του μέλιτος διαρκείας.
____________________

ΣΗΜ.1. Η ιστορία είναι αληθινή, μου τη διηγήθηκε η ίδια η Ερη θέλοντας να με συμβουλέψει πώς μια γυναίκα κρατάει έναν άντρα εξαρτημένον από τα καλοσιδερωμένα πουκάμισα. Σημειώνω ότι η περιουσία και η θέση του υψηλά ιστάμενου συζύγου, ήταν εξασφαλισμένη απο τον πεθερό του. Αρα, η συμβουλή της Ερης είναι μάλλον άκυρη: δεν αρκούν τα πουκάμισα!
ΣΗΜ2. Τα ονόματα δεν έχουν καμμία σχέση με τα πραγματικά.

14 Οκτ 2020

τι τρέχει;

Εκλεισα τον υπολογιστή και πήγα για ύπνο. Πριν κοιμηθώ, αυτόν τον καιρό ξαναδιαβάζω ολίγη Οδύσσεια. Πάνω που θα μ' έπαιρνε ο ύπνος, ακούω φασαρία, σηκώνομαι να δω τι τρέχει και βλέπω να έχει ανοίξει η τιβί και να παίζει. Κλείνω την οθόνη, αλλά εξακολουθεί να ακούγεται ήχος. Τραβάω την πρίζα και ξαναπέφτω να κοιμηθώ, αλλά σε λίγο η φασαρία ξαναρχίζει. Ξανατρέχω να δω τι συμβαίνει και, αυτή τη φορά είναι το ραδιόφωνο που παίζει κάτι στη διαπασών. Το κλείνω, αλλά αυτό επιμένει. Τραβάω την πρίζα και στοπ. Πάω στην κουζίνα για λίγο νερό, να δώσω χρόνο μην ανοίξει και τίποτ' άλλο, και πάλι για ύπνο. Αμ δε! αυτή τη φορά παίζει το πλυντήριο που δεν είναι στην πρίζα, άνοιξε κι ο απορροφητήρας από μόνος του, το λαμπάκι του φούρνου αναβοσβήνει ρυθμικά, από το πισί ακούγονται ταυτόχρονα μερικά κομμάτια από γιουτούμπ, η τιβί και το ραδιόφωνο ξαναπαίζουν τα δικά τους, ελέγχω τις πρίζες, είναι όλες βγαλμένες, και, πάνω που αναρωτιέμαι τί στο καλό τρέχει, ξύπνησα!

__________________

ΣΗΜ. γράφτηκε 14 Οκτ. 2018 στο f/b

9 Οκτ 2020

ατους Αμπελοκήπους

περνούσε τρέχοντας απέναντι, εκτός διαβάσεων, γκρι φουστάνι κολλητό με μαύρο μπολερό, μαλλί καστανό λαμπερό προς κόκκινο, κατέληξε σε πόρτα μιας από τις καινούργιες πολυκατοικίες των Αμπελοκήπων. Εχουν περάσει πάνω από 60 χρόνια, παιδακι ήμουν και η εικονα με στοιχειώνει. Γιατί έτρεχε εκείνη η καλοντυμένη γυναίκα ανάμεσα στα αυτοκίνητα, με κίνδυνο της ζωής της;

4 Οκτ 2020

έξω από την Τράπεζα

φόραγε σορτσάκι και οι ξασπρουλιάρικες γάμπες του, ελαφρώς καμπυλωμένες προς τα μέσα, ομολογούσαν τη δειλία αλλά και την εμμονή του με την τάξη, πράγμα που επιβεβαίωσε η προσοχή του προς την πόρτα ασφαλείας της Τράπεζας: την άγγιζε ίσαμε να βεβαιωθεί ότι έκλεισε πίσω του.

3 Οκτ 2020

παραποίηση Larry Cool

 ΗΜΕΡΑ ΟΥΡΑΚΟΤΑΓΚΩΝ

.
.
Στέκομαι στην κορφή ενός βουνού και περιμένω τη Ζωή
.
Ενα φίδι προβάλλει από τα φυλλώματα,
φτύνοντας άπειρα κουκούτσια
.
«Ο χρόνος σου αρχίζει Ροδιά»
.
«Πατέρα, εσύ;!» κραυγάζω εναγωνίως
»πές μου τουλάχιστον τι θα γίνω όταν γεννηθώ;»
.
Αρχίζει να μετράει τα κουκούτσια,
κι ο χρόνος τρέχει ασταμάτητα
.
εμφανίζονται χαρτιά, ζωγραφιές και ποιήματα
.
γίνομαι γυναίκα, γριά καί σλούρπ..!
καταβροχθίζοντας όλα αυτά, σκορπίζομαι στον κόσμο.
.
.
.
Ειμαι η μέρα που κυοφορεῖ καινούργιους κόσμους
.
Οι ουρακοτάγκοι ξυπνούν στα κλαδιά τους
.
τρεις κυνηγοί γεμίζουν τα τουφέκια τους
.
στις οπλισμένες κάννες τους έχουν πυγολαμπίδες.
 
 
το αληθινό ποίημα του Λάρρυ:
 
 
ΝΥΧΤΑ ΠΥΓΟΛΑΜΠΙΔΩΝ
.
.
Κάθομαι σ’ ἕνα παραλιακό καφενεῖο καί περιμένω τόν Θάνατο
.
Μιά ὡραία γυναίκα προβάλλει ἀπά τά κύματα,
κρατῶντας μία κλεψύδρα
.
«Ὁ χρόνος σου τελείωσε Λάρρυ»
.
«Μητέρα, ἐσύ;!» ψιθυρίζω ἔκπληκτος
»πές μου τοὐλάχιστον πρίν γεννηθῶ τί ἤμουν;»
.
Γυρίζει τήν κλεψύδρα ἀνάποδα,
κι ὁ χρόνος ἀντιστρέφεται
.
ὅλα μου τά ποιήματα ἐπιστρέφουν στό μελανοδοχεῖο
.
γίνομαι παιδί, βρέφος καί βουούπ..!
περνῶντας ἀπ’ τή μήτρα σκορπίζομαι στό διάστημα.
.
.
.
Εἶμαι ἡ νύχτα πού κυοφορεῖ καινούργιους κόσμους
.
Οἱ θαμῶνες ἀποκοιμήθηκαν στίς καρέκλες τους
.
ἕνας γάτος τρώγει ἀπό τά πιάτα τους
.
ἀπ’ τά μισάνοιχτα χείλη τους βγαίνουν πυγολαμπίδες.
 
______________________

ΣΗΜ. ανέβηκε στις 3 Οκτωβρίου 2020 στο f/b