18 Οκτ 2007

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ (προσχέδιο για θεατρικό)

ΠΡΟΣΩΠΑ

1. Μάριον: θεια της Κάθριν και της Ντόροθυ (συγγραφέας) -> νικνέιμ: Sara
2. Τζώρτζης: υποψήφιος πατέρας (ζωγράφος) -> νικνέιμ: Straton
3. Κάθριν: υποψήφια μητέρα (κοινωνιολόγος)
4. Λαλέ: ανάδοχη μητέρα (γλύπτρια) -> νικνέιμ: Astride
5. Ντόροθυ: αδελφή της Κάθριν (γιατρός)
6. Σούζαν: μητέρα της Κάθριν και της Ντόροθυ
7. Γιόχαν Αμκοραντ: φίλος και πελάτης του Τζώρτζη
8. δόκτωρ Ντριού: ειδικός μαιευτήρας γυναικολόγος
9. Σέργιος: ειδικός ψυχολόγος
10. ....


ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Η θεία Μάριον (Sara) γνωρίζει στο διαδίκτυο και επικοινωνεί συχνά μέσω Μessenger και ΡΙΜ με τον Τζώρτζη (Straton) ένα νεαρό ζωγράφο που περιμένει να γεννηθεί το παιδί του σε λίγες μέρες. Μεταξύ τους έχει δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλλοεκτίμησης.

Ο Τζώρτζης κατάγεται απο την Πάτρα, μια πόλη της Πελοποννήσου όπου γνώρισε την Κάθριν κατά τη διάρκεια των σπουδών της. Εχει δεσμό με την κοπέλα αυτή, με την οποία υπεραγαπιούνται και έχουν αποφασίσει να αποκτήσουν παιδί.

Επειδή όμως η Κάθριν, η κοπέλα του, ετοιμάζει το διδακτορικό της στην εφηρμοσμένη κοινωνιολογία, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν «δανεική μητέρα» ώστε να βρουν το μωρό έτοιμο μόλις η Κάθριν τελειώσει με τις εξετάσεις της και πάρει το ντοκτορά της.

Η «δανεική μητέρα» είναι η Λαλέ (Astride) με την οποία η θεία Μάριον επικοινωνεί επίσης στο διαδίκτυο και μαθαίνει την ιστορία του Τζώρτζη και απο μια άλλη πλευρά.

Η Λαλέ εξομολογείται στη θεια Μάριον ότι είναι τρελλά ερωτευμένη με το Τζώρτζη απο τα χρόνια των σπουδών της στη σχολή καλών τεχνών, όταν εκείνος ήταν βοηθός στο μάθημα του ελεύθερου σχεδίου και εκείνη πρωτοετής σπουδάστρια.

Η Λαλέ προέρχεται απο φτωχή οικογένεια και για να αποκτήσει οικονομική ανεξαρτησία έχει ήδη προσφέρει τη μήτρα της για τη γέννηση ενός παιδιού σε ένα πλούσιο ζευγάρι, τους Αμκοραντ, οι οποίοι είναι πελάτες του Τζώρτζη.

Απο αυτούς έμαθε ο Τζώρτζης για τη Λαλέ -ως «δανεική μητέρα»- και πρότεινε στην Κάθριν να αποκτήσουν παιδί με αυτό τον τρόπο, επειδή βιαζόταν να γίνει πατέρας και επειδή ήθελε οπωσδήποτε να ενώσει τα γονίδιά του με αυτά της αγαπημένης του Κάθριν.

Ο Τζώρτζης με την Κάθριν επισκέπτονται τη Λαλέ στο σπίτι της όπου συμφωνούν τις λεπτομέρειες (πότε, πού, πόσα) για το μωρό τους το οποίο θα κυοφορήσει εκείνη, αν συμφωνεί φυσικά. Η Λαλέ συμφωνεί χωρίς πολλή σκέψη και δέχεται να γίνει η επέμβαση εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα της.

Σιγά σιγά όμως αναζωογονείται ο έρωτας που έτρεφε η Λαλέ για το Τζώρτζη και, όσο μεγαλώνει το έμβρυο, τόσο μεγαλώνουν τα τρυφερά της αισθήματα για εκείνον, καθώς και η ανάγκη εκπλήρωσής τους. Ετσι, αποφασίζει να κάνει το παν για να τον κατακτήσει.

Ο Τζώρτζης, κατόπιν συμβουλής του ειδικού ψυχολόγου Σέργιου, φέρεται τρυφερά προς τη «δανεική μητέρα» Λαλέ, εν γνώσει και της Κάθριν φυσικά. Η συμβουλή του ειδικού περιλαμβάνει τη συμπεριφορά και των δυο υποψήφιων γονέων προς τη «δανεική μητέρα», η Κάθριν όμως -εξαιτίας των σπουδών της- απέχει συχνά, δεν είναι τόσο τακτική στις επισκέψεις και φροντίδες προς τη Λαλέ, τις οποίες έχει αφήσει να ασκεί κυρίως ο Τζώρτζης.

Ο Τζώρτζης πάλι, στην προσπάθειά του να αναπληρώσει και το ρόλο της Κάθριν, υπερβάλλει και, με τον τρόπο αυτό, μπαίνει γερά στη ζωή της «δανεικής μητέρας» Λαλέ. Ψωνίζει, μαγειρεύει, περνά πολλές ώρες μαζί της καθημερινά, συζητούν πολλά θέματα, μαθαίνουν πολλά ο ένας για τον άλλον. Σε μια επίσκεψη μάλιστα, στα πλαίσια της εκδήλωσης τρυφερότητας εκείνου προς το αναμενόμενο βρέφος, ο Τζώρτζης χαϊδεύει -ξεκινώντας απο την κοιλιά- ολόκληρο το σώμα της Λαλέ και εκείνη του ανταποδίδει με στοματικό έρωτα.

Η θεία Μάριον συμβουλεύει τους δυο εραστές χωρίς να γνωρίζει πως πρόκειται για παιχνίδι που παίζεται σε βάρος της ανηψιάς της Κάθριν. Συμβουλεύει λοιπόν απο τη μια τη Λαλέ να διεκδικήσει τον άντρα που αγαπά και, απο την άλλη, τον Τζώρτζη να προτιμήσει τη γυναίκα που τον αγαπά περισσότερο, «ζωγραφίζοντας» με λέξεις το χαρακτήρα της Λαλέ.

Κάποια μέρα, η Κάθριν τηλεφωνεί στη θεία Μάριον και την παρακαλεί να παρίσταται στη γέννηση του μωρού της απο τη Λαλέ, μια και είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται στην Πάτρα για να δώσει εξετάσεις για το διδακτορικό δίπλωμά της.

Η θεία Μάριον βρίσκεται σε μια οικογενειακή συγκέντρωση όπου συναντά το Τζώρτζη, την Κάθριν, την αδελφή της Ντόροθυ και τη μητέρα τους Σούζαν. Η Σούζαν διαφωνεί με τον τρόπο απόκτησης του εγγονού της και θυμώνει με την κόρη της Κάθριν αποχωρώντας συγχισμένη, ενώ η Ντόροθυ προφασίζεται διάφορα για να μην είναι παρούσα κατά τη γέννηση του μωρού έχοντας αναπτύξει συναίσθημα σφοδρής ζηλοφθονίας για την αδελφή της, την οποία φθονεί για την τόλμη της.

Η Κάθριν εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση σαν υπόθεση ρουτίνας και αναχωρεί για Πάτρα με τον εναέριο σιδηρόδρομο.

Η θεία Μάριον δέχεται μετά χαράς να παραστεί στη γέννηση του μωρού και συμπαραστέκεται στο Τζώρτζη, ο οποίος είναι ο μόνος που αγγίζεται συναισθηματικά απο το μυστήριο της γέννησης.

Περπατούν οι δυο τους (Μάριον και Τζώρτζης) προς την κλινική όπου θα γεννηθεί το μωρό και τότε η θεία Μάριον καταλαβαίνει μετά την διήγηση του Τζώρτζη, που της εξομολογείται τα συναισθήματά του για τη Λαλέ, ότι πρόκειται για τους διαδικτυακούς φίλους της Straton και Astride.

Η θεία Μάριον, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά της, κρατεί μια στάση που ξαφνιάζει το Τζώρτζη, προτείνοντάς του να κρατήσει εκείνη το νεογέννητο, αφήνοντάς τον ελεύθερο να ζήσει τον έρωτά του με τη Λαλέ. Οταν φτάνουν στην κλινική, το μωρό έχει ήδη γεννηθεί.

Ο Τζώρτζης πηγαίνει να συναντήσει τη Λαλέ και η θεία Μάριον πάει στο γραφείο του ειδικού γυναικολόγου για να κανονίσει τις λεπτομέρειες υιοθεσίας του μωρού απο εκείνη. Ο γυναικολόγος είναι μια έκπληξη για τη θεία Μάριον. Είναι ο παιδικός της φίλος Ντριού. Βρίσκουν μαζί ένα τρόπο να υιοθετήσουν το μωρό και να ξαναφουντώσουν το νεανικό τους έρωτα.

Ο τρόπος που προτείνει ο Ντριού είναι ένα ειδικό τεστ, το τεστ της ντομάτας. Με το τεστ αυτό αποδεικνύεται εύκολα και γρήγορα τίνος γονίδια υπερτερούν σε ενέργεια. Ο Ντριού έχει μια μικρή μανία ως επιστήμων, να προσθέτει δηλαδή και δικό του γονιδιακό υλικό σε κάθε επέμβαση που πραγματοποιεί, κάτι που προβλέπεται απο ειδικό νόμο. Ο Νόμος αυτός επιτρέπει το συμπλήρωμα γονιδιακού υλικού απο τον επιστήμονα που διενεργεί την επέμβαση με οικονομικό αντίτιμο μια έκπτωση της τάξης του 30% στο συνολικό κόστος της αμοιβής του. Ο γιατρός ενημερώνει σχετικά τους υποψήφιους γονείς, οι οποίοι συνήθως το δέχονται.

Ο δόκτωρ Ντριού έχει εφεύρει ένα ειδικό τεστ για τον εντοπισμό των δικών του γονιδίων με την αντίδραση του υλικού αυτού σε ντοματόζουμο. Εφόσον αποδειχτεί με το τεστ η υπεροχή της ενέργειας των δικών του γονιδίων, έχει δικαίωμα ο ειδικός επιστήμων να διεκδικήσει το γεννημένο πλέον παιδί αφού καταβάλλει την αμοιβή της «δανεικής μητέρας» αυξημένη κατά 50%.

Η τελευταία πράξη του έργου διαδραματίζεται στο αμφιθέατρο της κλινικής, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι όλοι οι ενδιαφερόμενοι ο Τζώρτζης, η Κάθριν, η Λαλέ, η θεία Μάριον, η Σούζαν, η Ντόροθυ και ο δόκτωρ Ντριού. Καθένας αναπτύσσει τα επιχειρήματά του για την κατοχή ή την απόρριψη του μωρού. Το τεστ της ντομάτας πραγματοποιείται σε ένα μεγάλο δοχείο γεμάτο ντοματόζουμο, όπου ρίπτεται μια σταγόνα αίμα απο το μωρό. Αν το υγρό αναβράσει, σημαίνει ότι το γονιδιακό υλικό του δόκτορα υπερτερεί, οπότε το μωρό ανήκει στο δόκτορα, αν όχι, το μωρό παραμένει στο Τζώρτζη και την Κάθριν και το διαχειρίζονται όπως εκείνοι θέλουν, το κρατούν ή το δίνουν στη θεία, ή...

Το τεστ της ντομάτας πετυχαίνει, το ντοματόζουμο αναβράζει, οπότε το μωρό ανήκει στο Ντριού, ο οποίος αγκαλιάζει την αγαπημένη του Μάριον και όλοι τελικά αισθάνονται ευτυχείς και απελευθερωμένοι!..
..καθένας για τους δικούς του λόγους, τους οποίους έχει εκθέσει ήδη..

____________________
ΣΗΜ. το θεατρικό είναι μισογραμμένο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: