26 Μαρ 2021

το τσουρδό

τσουρδό (το): ουσ. ουδέτ. 


σημασία: αγενέστατη και θρασεία νεαρή γυναίκα, υποστηρίζουσα ανδρικές γνώμες (κυρίως εναντίον γυναικών). Με τον τρόπο αυτό, μιμούμενη δηλαδή μια (κατά τη γνώμη της σοβαρή) ανδρική συμπεριφορά, κατακτά συχνά θέσεις εξουσίας. Επειδή οι άνδρες (το άρρεν φύλο) δεν φοβούνται μια γυναίκα απομίμηση ανδρός, ίσα ίσα το αντίθετο συμβαίνει, αφού μπορεί να πράξει για λογαριασμό τους (αντ' αυτών δηλαδή) πράγματα που επισύρουν την μήνιν της κοινωνίας. Τσουρδά, ίσως να υπήρξαν διάσημες γυναίκες όπως π,χ, η κα Μέρκελ, η μακαρίτισσα Θάτσερ, η Κοντολίζα Ράις, κλπ. 


η λέξη αυτή ανήκει σε επτανησιακό ιδίωμα και χρονολογείται η χρήση της πριν από 150 χρόνια. Γύρω στο 1893 υπήρχε σε συχνή προφορική αναφορά. Μεταξύ 1920 και 1960 έλυνε κι έδενε, που λένε, λόγω της ανέλιξης γυναικων και στην πολιτική σκηνη (φεμινιστικό κίνημα, ψηφος, υπουργοποιήσεις, κλπ)
τα τσουρδά ήταν εναντιον του φεμινιστικου κινηματος, μια και πιστευαν οτι οι γυναικες θα προκοψουν αν αποφασισουν να μιμηθουν τους ανδρες.


τη θυμηθηκα που την ελεγε η γιαγια μου

________________________

ΣΗΜ.1. δεν σχετίζεται με την λέξη "τσούγδω" της αργκό, που σημαίνει φαρμακόγλωσσα, επειδή οι πράξεις του τσουρδού έχουν σκοπιμότητα: να προοδεύσει μέσω της μίμησης των ανδρών.

ΣΗΜ.2. βεβαίως η λέξη αυτή έχει υποτιμητικό χαρακτήρα, ουδετεροποιώντας τη γυναίκα που αντιγράφει τα χειρότερα στοιχεία του ανδρικού χαρακτήρα, και χρησιμοποιείται αδιακρίτως από γυναίκες και άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: