4 Οκτ 2017

2ος άθλος του Μαντρακλή: Η Λερναία Μίζα


Οικονομική σάτιρα (τώρα που η πολιτική διώχτηκε από το προσκήνιο και η οικονομία πήδηξε από τα παρασκήνια στο κέντρο της σκηνής)
Η Λερναία Μίζα ήταν ένα φοβερό και τρομερό αθάνατο τέρας με πολλάκεφάλια, που βασάνιζε τους λαούς του κόσμου, χωρίς να εξαιρεί τους πολίτεςτης Χώρας των Πάρτων. Ο Γιουρωσθέας ανέθεσε στο Μαντρακλή ναεξοντώσει το τέρας όσο γίνεται συντομώτερα, επειδή κόντευε να αφανίσει την οικονομία του πλανήτη. Η Λερναία Μίζα είχε την ιδιότητα να κάνει (στα κρυφά και στα μουλωχτά) τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. 
Εκανε –τσάφ!- με ένα κεφάλι της και –ούπς!- γεννιόταν ένας πάμπλουτος που άνοιγε οφ-σορ εταιρεία στο πιτς φυτίλι κι έβαζε εκειπέρα τα λεφτά που του χάριζε η Μίζα κι ούτε εφορία πλήρωνε ούτε τίποτα και πού να ψάχνει να βρει ο βασιλιάς Γιουρωσθέας τα όβολα να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να συντηρεί σχολεία και νοσοκομεία για τους φτωχούς υπηκόους του...
Πήγε λοιπόν ο Μαντρακλής στο άντρο της Λερναίας Μίζας κι άρχισε να κόβει κεφάλια, αλλά ένα έκοβε δυο ξεφύτρωναν στην ίδια θέση και το αίμα του τέρατος ήταν δηλητηριώδες και γλίστραγε κιόλας, έτσι κάλεσε το φίλο του Τρόϊκλαο να τον βοηθήσει. Βάσταγε ο Μαντρακλής τον κομμένο λαιμό, τον καυτηρίαζε ο Τρόϊκλαος και δεν ξαναφυτρώναν κεφάλια.
Όταν τέλειωσαν το κεφαλοκόψιμο, έφυγαν ευχαριστημένοι να αναγγείλουν το νέο στο Γιουρωσθέα, ξεχνώντας όμως κάτι τι σημαντικό: να θάψουν το βρωμερό σώμα της Λερναίας Μίζας. Ετσι, όπως αναφέρεται στο παλίμψηστο του Ήμπαν Ταλ, υπάρχει κίνδυνος να ξαναβγεί κάποτε το τέρας στο προσκήνιο και να αφανίσει οικονομικά τον πλανήτη. Και πού να βρεθεί νέος Μαντρακλής αργότερα.. 
Τέτοιοι ήρωες σπανίζουν. Ας έχουμε πάντως το νου μας, ε;

Ήμπαν Ταλ
(μετάφραση: Marina Rodia)
_________________
ΣΗΜ. δημοσιεύτηκε στις 11/3/2014 εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: