26 Μαρ 2021

το τσουρδό

τσουρδό (το): ουσ. ουδέτ. 


σημασία: αγενέστατη και θρασεία νεαρή γυναίκα, υποστηρίζουσα ανδρικές γνώμες (κυρίως εναντίον γυναικών). Με τον τρόπο αυτό, μιμούμενη δηλαδή μια (κατά τη γνώμη της σοβαρή) ανδρική συμπεριφορά, κατακτά συχνά θέσεις εξουσίας. Επειδή οι άνδρες (το άρρεν φύλο) δεν φοβούνται μια γυναίκα απομίμηση ανδρός, ίσα ίσα το αντίθετο συμβαίνει, αφού μπορεί να πράξει για λογαριασμό τους (αντ' αυτών δηλαδή) πράγματα που επισύρουν την μήνιν της κοινωνίας. Τσουρδά, ίσως να υπήρξαν διάσημες γυναίκες όπως π,χ, η κα Μέρκελ, η μακαρίτισσα Θάτσερ, η Κοντολίζα Ράις, κλπ. 


η λέξη αυτή ανήκει σε επτανησιακό ιδίωμα και χρονολογείται η χρήση της πριν από 150 χρόνια. Γύρω στο 1893 υπήρχε σε συχνή προφορική αναφορά. Μεταξύ 1920 και 1960 έλυνε κι έδενε, που λένε, λόγω της ανέλιξης γυναικων και στην πολιτική σκηνη (φεμινιστικό κίνημα, ψηφος, υπουργοποιήσεις, κλπ)
τα τσουρδά ήταν εναντιον του φεμινιστικου κινηματος, μια και πιστευαν οτι οι γυναικες θα προκοψουν αν αποφασισουν να μιμηθουν τους ανδρες.


τη θυμηθηκα που την ελεγε η γιαγια μου

________________________

ΣΗΜ.1. δεν σχετίζεται με την λέξη "τσούγδω" της αργκό, που σημαίνει φαρμακόγλωσσα, επειδή οι πράξεις του τσουρδού έχουν σκοπιμότητα: να προοδεύσει μέσω της μίμησης των ανδρών.

ΣΗΜ.2. βεβαίως η λέξη αυτή έχει υποτιμητικό χαρακτήρα, ουδετεροποιώντας τη γυναίκα που αντιγράφει τα χειρότερα στοιχεία του ανδρικού χαρακτήρα, και χρησιμοποιείται αδιακρίτως από γυναίκες και άνδρες.

2 Μαρ 2021

ιστορίες από το μέλλον

ανεπίτρεπτη υγεία κατακλύζει τον πλανήτη. Τίποτα πλέον δεν προσβάλλει τον άνθρωπο. Ούτε ένα τόσο δα κρυολογηματάκι. Εδω και μερικούς αιώνες, ίσως και πάνω από πέντε, κανείς δεν πεθαίνει. Η έννοια του θανάτου είναι κάτι τι ακατανόητο, όπως και η έννοια της αναπηρίας. Στην εποχή μας, αν κοπεί κάποιο μέλος του σώματος αντικαθίσταται μοναχό του: ξαναφυτρώνει. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εσωτερικά ζωτικά όργανα, αδένες, κλπ. Λένε ότι τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι ήταν δυστυχισμένοι, επειδή ο πλούτος της Γης ήταν μοιρασμένος άνισα. Σήμερα, κανείς δεν ασχολείται με τον πλούτο της Γης, με τον πλούτο γενικά. Υπήρξε μια ημερομηνία σταθμός στην Ιστορια μας: η Τρίτη, 2 Μαρτίου 3.666, τότε που η Μεγάλη Κυρία έραψε την πρώτη ισοθερμική στολή, ναι, αυτή που όλοι φοράμε σήμερα, εδώ και 5 αιώνες τη φοράμε και νομίζουμε ότι πάντα "έτσι ήταν τα πράγματα". Ομως, δεν ήταν έτσι. Αρκεί ένα ξεφύλλισμα παλιών βιβλίων με εικόνες ή ένα πέρασμα από τα διεθνή μουσεία για να το καταλάβουμε. Η ισοθερμική στολή, η φούσκα που φοράμε από τη στιγμή που μπαίνουμε στον κόσμο και μεγαλώνει μαζί μας, αποδίδεται στην έμπνευση μιας σπουδαίας γυναίκας. Χάρη στη στολή αυτή, τη διάφανη φούσκα, ειμαστε προστατευμένοι από κάθε τι που θα μπορούσε να μας βλάψει: από ιούς, μικρόβια, καθώς και από θερμοκρασιακές μεταβολές. Είτε βρισκόμαστε στον Ισημερινό είτε στους πόλους, ένα και το αυτό. Η στολη αυτή προστατεύει και από εμάς τους ίδιους, από τις ορμές μας. Μια και η εξοικείωση με την εικόνα του σώματος είναι πλέον κάτι δεδομένο, κανείς δεν διανοείται να επέμβει σε άλλα σώματα με εξερευνητική ή άλλη διάθεση. Επίσης, η στολή μας εξασφαλίζει, εκτός από άνετη κίνηση, και άνετο ύπνο. Ετσι, δεν χρειαζόμαστε ειδικά καταλύματα (σπίτια, ανάκτορα, κλπ, όπως λεγόντουσαν παλιά) με δωμάτια, κλπ, για διαμονή, ξεκούραση, επίδειξη πλούτου. Οι αφοδευτικές μας ανάγκες ικανοποιούνται από ένα σωληνάκι που εφαρμόζεται δυο φορές τη μέρα στο αποχετευτικό παγκόσμιο σύστημα. Τα προϊόντα αφόδευσης, μετατρεπόμενα αυτομάτως σε λιπάσματα, ενισχύουν την παγκόσμια βλάστηση από την οποία τρεφόμαστε με ένα άλλο σωληνάκι. Απλά πράγματα. Μετά, ξύπνησα!