26 Ιαν 2006

ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΑ


Η καρδιά της πήγαινε να σπάσει απο το πρωΐ, που τηλεφωνήθηκαν και συμφώνησαν να συναντηθούν το απόγευμα στο Πασαλιμάνι. Υπήρχε εκεί ένα μπαράκι κομψό και σοβαρό. Κοίταξε στον καθρέφτη και είδε τη μορφή της σα να έβλεπε μια ξένη. Πρόσεξε ένα σωρό ατέλειες κι έβαλε πλώρη να τις διορθώσει. Πρώτα πρώτα το μαλλί. Είχε ήδη ψωνίσει απο προχθές βαφή ειδική, απο το φαρμακείο με τα οικολογικά καλλυντικά, και είχε διαλέξει το χρώμα μετά απο συζήτηση με την αρμόδια υπάλληλο. Ξαναδιάβασε προσεχτικά τις οδηγίες. Αργότερα θα έφτιαχνε μια μάσκα ομορφιάς για να καθαρίσει και ξεκουράσει το δέρμα του προσώπου της. Από ρούχα ήταν κομπλέ. Μάλλον θα προτιμούσε να φορέσει το εμπριμέ φουστάνι, που είχε ράψει παραγγελία στο ράφτη της γειτονιάς της, αν δεν κατέληγε ξανά στα καφετιά που είχε συνηθίσει τελευταίως. Ομως, πρώτα πρώτα, θα έφτιαχνε το μαλλί.

Μπήκε στο λουτρό αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτή την ιεροτελεστία, μια κι έλειπε η κομμώτρια για διακοπές. Ελειπε και ο γιόκας της σε ταξίδι με την παρέα του, ευκαιρία να λείψει κι εκείνη, όση ώρα ήθελε, απο το σπίτι! Εβγαλε τα ρούχα της και φόρεσε τη μικρή πλαστική εσάρπα, που χρησιμοποιούσε για να μη πασαλείβει με μπογιές το σώμα της. Μετά, άνοιξε το κουτί με τη βαφή. Τοποθέτησε στη σειρά τα διάφορα μπουκαλάκια και σωληνάρια που περιείχε. Πρώτα ένα μικρούτσικο σωληνάριο για την προστασία των ακραίων απολήξεων των τριχών πριν το βάψιμο, μετά ένα μικρό μπουκαλάκι με δυναμωτική κρέμα για μετά την εφαρμογή της βαφής, έπειτα το σωληνάριο με τη βαφή, ύστερα το μεγαλύτερο μπουκάλι με το οξειδωτικό και, τέλος, ένα ζευγάρι λεπτά πλαστικά γάντια.

Ανοιξε το μπουκάλι με το οξειδωτικό και άδειασε προσεχτικά εκεί μέσα το σωληνάριο με τη βαφή. Φόρεσε τα γάντια και, αφού άπλωσε την υπόλευκη προστευτική υδαρή κρέμα στα δάχτυλά της, πασάλειψε καλά τις άκρες των τριχών. Μετά, αφού ταρακούνησε καλά καλά το μείγμα βαφής και οξειδωτικού, το άπλωνε στις ρίζες των μαλλιών με τέχνη, όπως είχε δεί να κάνει η κομμώτρια. Δηλαδή, με την τσατσάρα χώριζε τα μαλλιά, άπλωνε βαφή, ξαναχώριζε και άπλωνε ξανά, μέχρι που οι ρίζες καλύφθηκαν όλες. Οι οδηγίες έλεγαν είκοσι λεπτά να μείνει η βαφή στις ρίζες και άλλα δέκα στο σύνολο των μαλλιών. Κάθησε λίγο να δει τηλεόραση, μέχρι να περάσουν τα πρώτα είκοσι λεπτά. Μόλις πέρασαν, προχώρησε γρήγορα στο δεύτερο στάδιο. Πασάλειψε ολόκληρη τη χαίτη της με την υπόλοιπη βαφή και περίμενε άλλα δέκα λεπτά, όπως ακριβώς έλεγαν οι οδηγίες. Υστερα, όταν ο χρόνος τέλειωσε, πήγε ξανά στο λουτρό και έσκυψε στη μπανιέρα για να ξεπλύνει καλά καλά τα μαλλιά της, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες. Είχε ήδη ξεκαπακώσει το μικρό μπουκαλάκι με τη δυναμωτική κρέμα, που έπρεπε να παραμείνει στα μαλλιά της μονάχα δυο λεπτά μετά το ξέβγαλμα, και, απλώνοντάς τη στις παλάμες της, πασάλειψε με αυτή τα ξεπλυμένα της μαλλιά. Μετά απο δυο λεπτά τα ξαναξέβγαλε πολύ καλά, όπως έλεγαν οι οδηγίες, και λούστηκε με ένα σαμπουάν ειδικό για βαμμένα και ταλαιπωρημένα μαλλιά.

Οπως έσκυβε στη μπανιέρα, χρησιμοποιώντας -για το λούσιμο και τα ξεπλύματα των μαλλιών- μια την απόληξη για ντους και μια την κεντρική μπαταρία του λουτήρα, ένοιωσε τα γόνατά της να τρέμουν απο αδυναμία. «Μπα, θα μου περάσει» είπε μέσα της, και συνέχισε απτόητη την περιποίηση της κόμης της. Για μια στιγμή, έχασε τον κόσμο γύρω της και άπλωσε τα χέρια, προσπαθώντας να βρει κάτι σταθερό να κρατηθεί για να μη πέσει. Ολα όμως γλυστρούσαν μέσα στο λουτρό. Η μπανιέρα κουνιόταν περιστρεφόμενη γύρω γύρω, το πάτωμα μπερδευόταν με το ταβάνι, και οι τοίχοι είχαν αποκτήσει μια μαγική ρευστότητα. Αν και μισογονατισμένη δε μπόρεσε να συγκρατηθεί κι έπεσε στο πλάϊ, τσακίζοντας το κρανίο της στα πλακάκια. Είχε πράγματι ραντεβού εκείνη τη μέρα αλλά ήταν κανονισμένο λίγο νωρίτερα απο το απόγευμα -ερήμην της.

Τα μαλλιά της είχαν αποκτήσει ένα τέλειο καστανό χρώμα κι έλαμπαν σα μεταξωτά το μεθεπόμενο πρωΐ -στο φέρετρο. Η ιεροτελεστία του βαψίματος είχε καλή απόδοση.

2 σχόλια:

Markos είπε...

Του πεπρωμένου φυγείν αδύνατον

Νicola Beerman είπε...

Iσως τελικα να μην γιναν ολα συμφωνα με τις οδηγιες...(δεν προσεξε που εγραφε στο μπουκαλακι ''προσοχη στη μπανιερα;'')

Μαρκο ,''συν Αθηνα και χειρα κινει''